Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.03.22

Együtt a hatékonyabb érdekérvényesítésért

Kép A zajkérdéssel kapcsolatban megbeszélést tartott Maus György elnök, dr. Mester László polgármester, országgyűlési képviselő és Simon Gábor államtitkár (Szociális és Munkaügyi Minisztérium) országgyűlési képviselő, önkormányzati tanácsnok a Légtér Közhasznú Egyesület tagjaival március 19-én a XVIII. kerületi polgármesteri hivatalban.
 
Kovács Árpád, a kerületi zajtanács tagja, aki egyben a Légtér Közhasznú Egyesület tagja is, régóta sürgette már a találkozót. Mint elmondta, kétségtelenül van ellenérdekeltség  a zajjal kapcsolatban a kerületek és a Budapest környéki települések között. Éppen ezért csak közös fellépéssel lehet előrelépni. Javasolta, hogy alakuljon ki tényleges együttműködés a XVIII.kerület önkormányzat zajtanácsa és a Légtér Közhasznú Egyesület között.
Maus György, a Légtér Közhasznú Egyesület elnöke elmondta; szeretné felkérni a két parlamenti képviselőt, hogy legyenek házigazdái  ősszel egy szakmai konferenciának, ahová meghívják a Transport Environmental céget is, ugyanis megfelelő szakmai háttérrel és hasonló ügyekben szerzett tapasztalattal tudná segíteni a kerületeket az előrelépésben.
A tanácskozás résztvevői hangsúlyozták, hogy zajcsökkentése érdekében születek már Kép fontos  intézkedések, melyek a XVIII. kerület meghatározó érdekérvényesítő szerepe nélkül nem valósulhattak volna meg. Így jelentős eredmény a felszállási szög módosítása, az éjszakai repülés korlátozása.  A tárgyalások hatására Budapest Airport Zrt.  önként  vállalta a passzív zajvédelmi program elindítását. Azonban még mindig nincs előrelépés a zajvédelmi díjjal és a hajtóműpróbázó megépítésével kapcsolatban. Ez ügyben is közös fellépést javasolt Maus György. Dr. Mester László és Simon Gábor örömmel fogadták a Légtér Közhasznú Egyesület kezdeményezését, elmondták, hogy a XVIII. kerület továbbra is vállalja a koordináló szerepet az érdekelt partnerek között. A tanácskozás végén megállapodtak abban, hogy a XVIII. kerület 2010 őszén szakmai konferenciát szervez, folytatja a zajkérdés meglévő szabályozásának pontosítását, nincs például „fehér könyv”, amely más ágazatokban, mint a bányászatban már régóta létezik, és pontosan meghatározza az alapfogalmakat, amik az egységes értelmezést segítenék elő. Szakmai szinten legyen intenzív együttműködés az egyesület és a kerületi zajtanács között a javaslatok kidolgozásában.
A március 19-i tanácskozás témái szerepelnek majd a március 24-i találkozón, melyet dr. Mester László és Somon Gábor kezdeményezett a Budapest Airport és a HungaroControl vezetőivel.

VK

Lap tetejére